Z diania našej školy

Navigácia

  • Uctili sme si padlých vojakov a obete druhej svetovej vojny

    Pri príležitosti 79. výročia konca druhej svetovej vojny sa tradične všetci žiaci školy pod vedením pedagógov 15. apríla zúčastnili pred budovou ZŠ pietnej spomienky a kladenia vencov na znak úcty padlým vojakom a obetiam vojny.

    Po položení vencov k pamätnej tabuli poručíka N. N. Smirnova, tónoch našej štátnej hymny a básni sa prítomným pedagógom, žiakom školy, zástupcom obecného zastupiteľstva, zástupcom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov prihovoril pán starosta. Znova sme si vypočuli a pripomenuli základné fakty, ktoré súviseli s priebehom druhej svetovej vojny, počtom obetí, materiálnymi stratami a zlomovými vojnovými udalosťami v obci. Pán starosta spolu s pplk. v. v. RSDr. Kamilom Krištofíkom okrem iného upriamili pozornosť žiakov na fakt, aké je dôležité pripomínať si tieto krvavé udalosti a obete; aby sme si vážili každý ľudský život a slobodu.  

    Prajeme si navzájom, aby sme si v mierovom spolužití mohli znova takto o rok uctiť všetkých, ktorí padli, aby sme my mohli žiť v mieri a slobode. ČESŤ ICH PAMIATKE!

  • Noc s Andersenom

    Očakávanie, zábava , vzrušenie z hľadania, trochu strach , spolupráca , radosť z úspechu -  to všetko už  neodmysliteľne patrí  ku každoročnej akcii -  Noc s Andersenom. Aj tento rok sme pripravili  pre deti  úžasný  zážitok. Nad celou akciou bdela  a zároveň ju aj  moderovala pani riaditeľka. Súčasťou  bol  profesionálny výkon bábkohercov z divadielka Galéria z Nového Mesta nad Váhom, prezentácia knihy a beseda so spisovateľkou. Večerným dobrodružstvom získali deti poklad, ktorým  oslobodili  ukradnutú rozprávku  H.Ch. Andersena.  Aj tú im na dobrú  noc prečítala pani riaditeľka. Ráno  si rodičia vyzdvihli svoje deti, ktoré  im s rozžiarenými  očkami  rozprávali  svoje dojmy. O úspešný  priebeh  sa zaslúžili učitelia 1. a 2. stupňa, žiaci  8.B a niektorí žiaci z 9.A . Nezaobišli by sme sa bez  pomoci  pána školníka a o plné  brušká  sa postarali pani  kuchárky. Každoročnú pomoc a inšpiráciu  poskytla pani  Pašková, pán Gašparík, OcÚ v Moravskom Lieskovom a občianske združenie To je život. Všetkým ďakujeme za pomoc.

    5.4.2024

    Mgr. Iveta Jurigová

  • MiniGym

    Dobrý deň, milí rodičia. Aj tento rok bude MiniGym organizovať letný športový tábor pre vaše deti. Tábor bude v priestoroch ZŠ Bzince p. Javorinou a tešiť sa môžete na pestrý a bohatý program plný športových aktivít ako sú tenis, basketball, cyklo-výlet, plávanie a tréningy. Tábor je určený pre všetky deti od 6 - 12 rokov.

    V prílohe Vám zasielame plagát a v prípade záujmu nás neváhajte kontaktovať na:

    tel. č: 0911 880 121 alebo mail: minigymoz@gmail.com

    S pozdravom tím MiniGym.

  • Zážitkový vzdelávací program Vtáčia zima

    Zážitkový vzdelávací program Vtáčia zima

     

    S našimi piatakmi sme v pondelok 18.3.2024 navštívili naše moravskolieskovské EKO Centrum ŽiTo v Sýpke. Celý deň sme strávili pekným a zaujímavým zážitkovým vzdelávaním a praktickými aktivitami. 

     

    Čo sme sa dozvedeli:

    • Spoločne sme zisťovali prečo vtáky dokážu lietať.
    • Robia si vtáky zásoby na zimu?
    • Čím sa živia, keď nie je v prírode ich hlavná zložka potravy – hmyz?
    • Čím sa živia a aké stratégie majú, aby prežili studené zimné obdobie?
    • Prečo niektoré druhy u nás v zime ostávajú a iné odlietajú – migrujú?

    Cieľom nášho programu Vtáčia zima bolo:

    • Oboznámiť sa a vedieť vysvetliť pojem migrácia, zistiť prečo vtáky migrujú.
    • Vedieť kedy a čím kŕmiť vtáky v zime. Rozoznať rôzne druhy semien a plodov.
    • Spoznať stále vtáčie druhy a rôzne typy búdok.
    • Pochopiť význam hmyzu v živote vtákov, potravné reťazce.
    • Zostrojiť vtáčiu búdku a zistiť kde ju správne umiestniť v areáli svojej školy.

     

    Ďakujeme milým lektorkám EKO Centra za super program a starostlivosť. Všetko sa nám páčilo a radi sa znova prídeme vzdelávať a hrať. 

     

    Mgr. Klaudia Dedíková

  • Zápis do 1. triedy ZŠ

  • DO ŠKOLY NA BICYKLI - BEZPEČNE A ZDRAVO

     

     

    Ahoj kamaráti, nadšenci cyklistiky!

     

    Prichádza jar a čas, kedy viacerí vytiahneme naše dvojkolesové tátoše :) a okrem zdravej chôdze alebo autobusom z diaľky sa poniektorí rozhodnú cestovať do školy aj bicyklom. Bicykel je výborný dopravný prostriedok, rýchly, zábavný a aj zdravý. Zažijete radosť a slobodu z jazdy. No najdôležitejšie však je zaistenie bezpečnosti pri jazde. Určite ste si už všimli, že škola pre vás pripravila nový zastrešený viacmiestny stojan na bicykle. Veríme, že sa vám páči a budeme radi, keď ho využijete k spokojnosti. Aby nám vydržal čo najdlhšie, zaobchádzajte s ním šetrne, umiestňujte si bicykle do stojanov opatrne, rovno, aby nespadli a mohli ste sa všetci pekne pomestiť. Každý z vás je za svoj bicykel zodpovedný, aj za jeho uzamknutie. Pri strate alebo poškodení bicykla škola nenesie zodpovednosť a nebude tieto prípady riešiť. Každý prípad poškodenia alebo straty bicykla musia riešiť rodičia osobne a pokiaľ sa rozhodnú aj v spolupráci s políciou. Pevne veríme, že k takýmto situáciám nedôjde a budete si chrániť a vážiť svoje aj druhých bicykle a aj stojany. 

     

    Milé deti, mládež. Žiadame vás, aby ste pri cestovaní bicyklom dodržiavali predpisy pre cyklistov a cestnú premávku. Učili sme sa o tom aj v škole. Prosíme rodičov, aby si doma s deťmi zopakovali základné pravidlá cyklistiky, premávky a bezpečnosti a správne vybavili bicykle svojich detí a ich osobnú ochranu. Ak si škola všimne, že niektoré deti chodia na nesprávne vybavených bicykloch a bez ochrannej cyklistickej prilby, budeme musieť daných žiakov upozorniť a nedovoliť im prichádzať do školy na bicykli do doby, kedy si dajú všetko do poriadku. Veríme, že každému záleží na svojom zdraví a chce jazdiť bezpečne, chrániť sa. 

     

    Na zopakovanie uverejňujeme základné pravidlá pre cyklistov nie len pri jazde do školy, ale aj v iných podmienkach ako napríklad v mestách a na cyklotrasách.

     

    Základné predpisy pre cyklistov a bicykle v cestnej premávke

    Značky a pravidlá je povinný rešpektovať každý účastník cestnej premávky. Dodržiavanie predpisov nemá zaistiť len jej plynulosť, ale najmä bezpečnosť a ochranu každému, kto sa v nej pohybuje. Bicykle teda nie sú žiadnou výnimkou. Nehovoriac o tom, že cyklisti patria medzi skupiny, ktoré sú pri nehodách v najväčšom ohrození života.

    Základné predpisy pre cyklistov a bicykle v cestnej premávke

    Dbať na dopravné značenia a obmedzenia je teda pri jazde na pozemných komunikáciách nevyhnutné, a to najmä v miestach, kde nie je dostatočne vyvinutá samostatná cyklistická infraštruktúra. Kým väčšina dospelých základy ovláda, respektíve sa v premávke orientuje vďaka absolvovaniu autoškoly, nevodiči a deti môžu mať so zákonmi problém. Predtým než vyrazíte na cestu je preto dobré zopakovať si predpisy určené cyklistom a oboznámiť sa s výškami pokút, ktoré vám hrozia za ich nedodržanie.

    značky zákazové

    Povinná a nepovolená výbava bicykla

    Bicykel musí mať:

    2 účinné brzdy, navzájom nezávislé, s postupným ovládaním brzdnej sily;

    odrazové sklá, ktoré je možné nahradiť odrazovými materiálmi na odeve alebo obuvi (červené odrazové sklo vzadu, biele odrazové sklo vpredu, oranžové odrazové sklá po stranách pedálov a na lúčoch predného a zadného kolesa);

    - za zníženej viditeľnosti predné a zadné osvetlenie (svetlá bielej farby vpredu, červenej farby vzadu, s dostatočnou intenzitou a viditeľnosťou minimálne 150 m v noci).

    Bicykel môže mať:

    - blatník;

    - kryt reťaze;

    nosič batožiny;

    - pomocný motorček spĺňajúci technické požiadavky;

    - pomocné sedadlo na prepravu dieťaťa;

    - bezpečne a správne pripojený prívesný vozík do šírky 80 cm.

    Bicykel nesmie mať v cestnej premávke:

    - postranné pomocné kolieska;

    deformované pneumatiky a ráfiky, to je žiadne trhliny, praskliny narúšajúce bezpečnosť jazdy;

    špicaté alebo ostré výčnelky na povrchu, ktoré by mohli predstavovať nebezpečenstvo poranenia osôb.

    Pravidlá jazdy na bicykli v premávke

    značky vodorovné

    Cyklista jazdí vždy vpravo a predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Kde takáto cesta vyhradená nie je, respektíve je momentálne nepriechodná, jazdí sa po pravom okraji vozovky. Po pravej krajnici sa smie ísť iba vtedy, ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci.

    Ak jazdíte v skupinke, dávať si pozor treba aj na povolený počet cyklistov a na ceste nejazdiť vedľa seba, ale jednotlivo za sebou. V prípade, že ste na cestičke pre cyklistov a neohrozujete ani neobmedzujete ostatných účastníkov, môžete ísť najviac dvaja vedľa seba.

    Cyklista starší ako 15 rokov je povinný používať cyklistickú prilbu počas jazdy iba mimo obce, kým mladší musia prilbu nosiť aj v obci. Za zníženej viditeľnosti sú samozrejme povinné reflexné doplnky, odrazové prvky alebo reflexný bezpečnostný odev.

    Nezabúdajte ani na pravidlá o odbočovaní –vodič motorového vozidla odbočujúci vpravo je povinný dať prednosť v jazde cyklistovi idúcemu priamo a neohroziť ho ani pri odbočovaní doľava, ak aj on odbočuje vľavo. Napriek tomu však buďte na križovatkách a pri zmene smeru jazdy obozretní.

    Pomalé alebo stojace vozidlá môže cyklista predchádzať vpravo, ale iba v prípade, že nedávajú znamenie o zmene smeru jazdy doprava.

    Cyklista počas jazdy nesmie:

    - pustiť riadidlá rukami či pedále nohami;

    - držať sa iného vozidla;

    - viesť druhý bicykel, ručný vozík, psa ani iné zviera;

    - prevážať predmety, ktoré by sťažovali vedenie bicykla alebo ohrozovali iných;

    prevážať viacero osôb jednomiestnom bicykli, ak nie je bicykel vybavený vhodným pomocným sedadlom, prívesným vozíkom na prepravu detí či detským bicyklom pevne spojenom vodiacou tyčou (môže tak urobiť iba v prípade, že je starší ako 15 rokov a prepravovaná osoba je mladšia ako 10 rokov).

    Chodci a cyklisti

    značky informačné

    Chodník je určený výhradne pre chodcov. To však neplatí, ak značka alebo dopravné zariadenie určuje inak - napríklad značka cestička pre chodcov aj cyklistov zároveň. Na takejto spoločnej cestičke cyklista nesmie ohroziť chodcov. Myslieť treba aj na to, že cestička pre cyklistov je prístupná nielen bicyklom, ale aj osobám pohybujúcim sa na kolieskových korčuliach, lyžiach či obdobnom športovom vybavení, ak tým neobmedzia ani neohrozia cyklistov.

    Taktiež, priechod pre chodcov je určený výhradne pre chodcov. Cyklista cezeň môže prejsť len ak z bicykla zosadne. Pred prejdením cez priechod pre cyklistov po pravej strane sa musí cyklista presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva. Nezabúdajte si všímať, neobmedzovať a neohrozovať najmä vozidlá s právom prednostnej jazdy.

    pohyb cyklistov

    Aké vám hrozia pokuty?

    Či už ste si pravidiel cestnej premávky plne vedomí, alebo ste s niektorými oboznámení neboli, stále platí, že neznalosť zákona neospravedlňuje a za vyššie spomenuté priestupky vám môže byť udelená pokuta vo výške od 10 – 150€.

    O sumu 10 € môžete prísť ak jazdíte mimo obce bez poriadne upevnenej ochrannej prilby na hlave. O 30 € ak porušíte niektorú z povinností cyklistu, napríklad chýbajúce reflexné prvky alebo obmedzenie/ohrozenie iných na cestičke pre cyklistov. Za prekročenie dovolenej rýchlosti je pokuta 50 € a za ohrozovanie ostatných účastníkov cestnej premávky, najmä vedením druhého bicykla, psa či iného zvieraťa, ručného vozíka, atď., môžete prísť až o 60 €. Nerešpektovanie dopravnej značky alebo zariadenia vás vyjde tiež draho, a to od 20 – 150 € podľa typu. A samozrejme nesmieme zabúdať ani na to, že alkohol za volant ani riadidlá nepatrí. V správnom konaní môže opitým cyklistom hroziť pokuta až vo výške 800 €.

  • ŠPORT

    ŠPORT

    Viem, čo zjem

    Naši piatačikovia sa v rámci projektu a voliteľného predmetu Viem, čo zjem zapojili do súťaže s názvom „Zdravý pohyb máme radi“. 

    Žiaci mali za úlohu zhotoviť 1 fotografiu z ľubovoľnej športovej alebo pohybovej aktivity. 

    Tri najúspešnejšie triedy z celého Slovenska získajú cenu pre svoju školu v podobe cvičebných pomôcok v hodnote 500, 300 a 200 eur. Súčasne, v prípade záujmu, získajú tieto tri školy možnosť, aby profesionálni kuchári zo spoločnosti NESTLÉ uskutočnili na škole zážitkové varenie a pripravili deťom v školskej jedálni chutný a zdravý dezert (uskutoční sa vždy po dohode s vedením školy).

    Uvidíme, či naša fotka osloví rozhodcov. Držte nám palce. 

    Mgr. Klaudia Dedíková

  • ŠPORT

    ŠPORT

    Krajské kolo Olympijského odznaku všestrannosti /OLOV/ v Trenčíne aj s Mariánom Gáboríkom 13.03.2024

    Krajské kolo Olympijského odznaku všestrannosti bolo peknou oslavou športu, pohybu, olympijských myšlienok a symbolov. Po splnení podmienky uskutočnenia školského kola, do ktorého sa zapojili všetci cvičiaci žiaci 6. až 9. ročníka /78 žiakov/ sme pokračovali do vyššieho krajského kola. Do úzkej prípravy boli zapojení viacerí šikovní žiaci a nakoniec sme vybrali jedno dievča a jedného chlapca za každý ročník, spolu 8 členné družstvo.

    Súťaže sa zúčastnilo 34 škôl Trenčianskeho kraja a takmer 300 deti, ktoré súťažili v týchto disciplínach:

    - prekážková dráha - štafeta - družstvo spoločne

    - skok do diaľky z miesta znožmo - každý člen družstva

    - člnkový beh (10x5m) - každý člen družstva

    - ľah-sed 30 sek. - každý člen družstva

    - skákanie cez švihadlo vpred znožmo 1 min. - každý člen družstva

     

    Súťaž organizoval Slovenský olympijský a športový výbor. Počas súťaže všetkých sprevádzal Marián Gáborík, odchovanec trenčianskeho hokeja, ktorý zahájil otvárací ceremoniál súťaže olympijským ohňom za znenia olympijskej hymny. Pretekári niesli olympijskú vlajku so symbolom 5 kruhov /aj náš Ľuboš Roháček/ na znak prepojenia a priateľstva všetkých kontinentov a národov sveta. Olympijské heslo "rýchlejšie, vyššie, silnejšie" sa odzrkadlilo vo všetkých disciplínach súťaže. Súťažiaci zložili sľub "V mene všetkých súťažiacich sľubujem, že vystúpime na olympijskom odznaku všestrannosti ako čestní súperi, rešpektujúci pravidlá, ktoré ich riadia, za šport bez dopingu a drog, v rytierskom duchu pre slávu športu a česť našich družstiev. Aj rozhodcovia sľúbili "V mene všetkých rozhodcov a činiteľov sľubujem, že na tejto súťaži splníme nám uložené úlohy so všetkou nestrannosťou, s úctou k pravidlám a verní zásadám športového ducha." Bolo to krásne!

     

    Naše družstvo tvorili žiaci: 6.r. Karolína Slezáková, Marek Hargaš, 7.r. Petra Vojteková, Martin Smažák, 8.r. Lucia Kondrková, Richard Rojko, 9.r. Dominika Rapantová, Ľuboš Roháček. Všetci podali krásne výkony a získali sme cenné prvé skúsenosti z tejto súťaže.

    Výkony každého člena sa zrátavali a získavali sme za každú disciplínu určité poradie. Najlepšie nám vyšiel člnkový beh 10x5m s 18. miestom, potom skok do diaľky znožmo s 26. miestom, potom skákanie cez švihadlo 1 min. s 27. miestom a najslabšou disciplínou pre nás bol ľah-sed 30 sek. s 31. umiestnením. Celkovo sme sa umiestnili na 29. mieste v kraji a z okresu NM n/V zo 4 zúčastnených škôl /Považany, Moravské Lieskové, Kočovce, Lubina/ sme boli druhý. Pravdaže by sme si priali lepší výsledok, ale podstata súťaže je hlavne prísť a zapojiť sa, podať momentálny najlepší výkon a mať radosť, tešiť sa s priateľmi a držať spolu, povzbudiť sa navzájom vo výkonoch, v ťažkých chvíľach, kedy niekomu niečo nevyšlo alebo mu bolo ťažko. Aj po získaní pár trestných bodov sme sa nevzdali a bojovali sme ďalej :) Všetci naši súťažiaci si zaslúžia pochvalu a ocenenie za výkony a reprezentáciu školy. Získali sme prvé skúsenosti, ponaučili sa z drobných chýb a určite sa o rok pustíme do ešte lepšej prípravy a znova sa zúčastníme tejto krásnej súťaže.

    Výsledky nášho družstva a najlepšie výkony:

    Poradie prvých 3 škôl TN kraja:

    1. miesto - ZŠ s MŠ Bojnice

    2. miesto - ZŠ s MŠ Dubnica n/Váhom

    3. miesto - ZŠ Považská Bystrica

     

    Pekné originál fotky si môžete pozrieť aj tu: https://photos.app.goo.gl/UJDxgcVsUVmLYia3A

     

    Mgr. Klaudia Dedíková

     

     

  • Marec

    Mesiac knihy sme začali recitáciou.

    Mgr. Andrea Sýkorová

  • ŠPORT

    OK v Bedmintone žiačok a žiakov ZŠ

     

    Dňa 29.2.2024 sme sa zúčastnili okresného kola v Bedmintone v Novom Meste n/V. Keďže sa ho zúčastnilo menej škôl, obe kategórie sa odohrali v jeden deň. V minulosti sa konali oddelene pre veľký záujem škôl.

    Zo 14 škôl okresu sa zapojilo 5 škôl, a z toho dve prišli iba s jednou kategóriou, preto súťažli 4 družstvá dievčat aj chlapcov. Každý hral s každým 2 dvojhry a v prípade remízy sa odohrala štvorhra. To sa podarilo nášmu družstvu dievčat v dvoch zápasoch.

    Chlapci hrali proti dobrým hráčom a musíme uznať súpera, že boli lepší. No zabodovali sme v jednotlivých setoch a zaslúžia si ocenenie za snahu. Skúsenosti máme a môžeme trénovať na rok.

    Dievčatám blahoželáme k peknému tretiemu miestu, boli super, zabojovali a tentokrát nám to vyšlo. Tiež mali skúsené súperky. 

    Družstvo tvorili žiaci:

    Dievčatá: Monika Pašková, Gabriela Janigová, Adriána Hargašová.

    Chlapci: Juraj Palko, Richard Rojko, Peter Todor Petkov.

    Obom družstvám gratulujeme a ďakujeme za peknú reprezentáciu školy. 

     

    Mgr. Klaudia Dedíková

  • ŠPORT

    ŠPORT

    OK Street Basketbal žiakov 3x3

    Dňa 28.2.2024 sme sa zúčastnili na OK Street Basketbalu žiakov v Novom Meste n/V. Je to nová hra pre žiacku kategóriu, kde sa hrá na jeden koš dve družstvá v počte hráčov 3x3 /aj s dievčatami sme boli v prvom polroku/. Na súťaž sme sa pripravovali v obmedzených časových podmienkach, keďže sme museli zvládnuť prípravu naraz na 3 súťaže tesne za sebou a to na florbal, basketbal a bedminton.

    Naša snaha bola odmenená pekným výkonom, aj keď výsledok na body a poradie nás v závere nepotešil. No musíme si uvedomiť, že nie len víťazstvo sa cení, ale aj prehra, za ktorou je krásna hra a tesné bodovanie. A to sa chceme oceniť u našich chlapcov. Na súťaž prišlo z okresu NM n/V zo 14 škôl iba 5 škôl. Odohrali sme 4 zápasy. Víťazom sa stala škola Stará Turá, naša malá basketbalová veľmoc :) kde trénujú v klube dievčatá a ženy a vedú si aj chlapcov popri tom. S ostatnými školami sme zahrali nádherné vyrovnané zápasy a vždy iba o jeden bod sme prehrali. S jednou školou sme remizovali v hre, aj na trestné hody 3:3 a rozhodol posledný rozstrel trestného hodu 1:1. 

    Naše družstvo tvorili žiaci: Peter Todor Petkov, Juraj Palko, Jakub Miko, Ľuboš Roháček, Roman Šimovec, Richard Rojko. Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy a krásnu hru. 

    Výsledky hry - školy/družstvá:

    Mgr. Klaudia Dedíková

  • OK BIOO

    Dňa 13.2.2024 sa naša deviatačka Zuzana Hrušková zúčastnila okresného kola biologickej olympiády v kategórii C. Zuzka súťažila v teoreticko – praktickej časti a preukázala v nej svoje skvelé biologické zručnosti, hlboké vedomosti a aplikačné schopnosti. Praktickú časť zvládla Zuzka suverénne s najlepším bodovým hodnotením zo všetkých osemnástich súťažiacich,  v teoretickej časti sa jej darilo tiež veľmi dobre, a tak sa stala úspešnou riešiteľkou okresného kola biologickej olympiády a získala 3. miesto. Blahoželáme.

    Mgr. Adriana Búliková

     

    Zuzka s predsedníčkou OK BIOO.

  • ŠPORT

    ŠPORT

    Dňa 14.02.2024 nás naši chlapci reprezentovali na Oblastnom kole v súťaži SUPER FLORBAL POHÁR CHLAPCOV ZŠ. Súťažili sme v skupine silných družstiev v Novom Meste n/V na Nálepkovej ZŠ. Súťaže sa zúčastnilo 5 škôl. Nakoniec o poradí rozhodlo skóre ako pri hokeji.  

    Podľa vzájomných zápasov skončili 3 školy na druhom miesto. No na skóre sme skončili na 3. mieste a do ďalšieho kola postupovali prvé dve družstvá. Naši chlapci hrali super a zabojovali. Za to im patrí veľká pochvala a poďakovanie.

    Družstvo tvorili žiaci: Roman Šimovec, Richard Rojko, Jakub Miko, Juraj Palko, Peter Todor Petkov, Lukáš Miko, Ľuboš Roháček, Denis Ondruška, Alex, Rákay, Matúš Veselý. 

    Poradie škôl:

    1. miesto ZŠ Stará Turá/iba s nimi sme prehrali/

    2. miesto ZŠ Čachtice

    3. miesto ZŠ Moravské Lieskové

    4. miesto ZŠ Nálepkova NM n/V

    5. miesto ZŠ Podolie 

    Mgr. Klaudia Dedíková

  • ŠPORT

    ŠPORT

    Prehľad pravidelnej fyzickej aktivity detí ZŠ Moravské Lieskové

    Na telesné aj mentálne zdravie detí,  psychickú pohodu a aj schopnosť sebadisciplíny a organizácie svojho času, veľmi dobre vplýva rôznorodá pohybová aktivita každý deň aspoň hodinu. Preto sme si urobili vlastný prieskum aktivít, ktorým sa deti v našej škole radi venujú vo svojom voľnom čase. Ide o aktivity organizované v kluboch, krúžkoch alebo iných organizáciách, ktoré sa pravidelne zúčastňujú tréningov. Ostatné deti sa venujú pohybovým aktivitám sporadicky podľa vlastného záujmu. O zdatnosti našich detí nám z časti hovoria aj testy všeobecnej pohybovej výkonnosti spomínané v príspevkoch a deti i rodičia vidia výsledky na Certifikátoch. 

    V škole je snaha rozvíjať deti v rôznych športoch podľa podmienok aké máme a bohužiaľ veľmi malej hodinovej dotácii na predmet TŠV. 2 vyučovacie hodiny týždenne je veľmi malý priestor. Preto vítame záujem rodičov, verejnosti o klubovú a krúžkovú športovú činnosť pre deti po vyučovaní. V školstve už dlho žiadame a dúfame o navýšenie hodinovej dotácie pre predmet TŠV na 5 x do týždňa, teda každý deň. Uvidíme aká bude budúcnosť.  

    Mgr. Klaudia Dedíková a MZ TŠV a športu

  • ŠPORT

    ŠPORT

    OLOV - Olympijský odznak všestrannosti

    Aj v tomto školskom roku 2023/24 sme sa zapojili do projektu Olympijský odznak všestrannosti (OLOV) a získali sme certifikát školy. Zúčastnili sa ho všetci žiaci II. stupňa od šiesteho ročníka. Tento rok sme získali viac odznakov zdatnosti a vo všetkých farbách, boli to 14 žiaci s najvyššou úrovňou zdatnosti: 1 zlatý odznak, 4 strieborné a 9 bronzových odznakov. 

    Najlepší zástupcovia dievčat a chlapcov nás budú reprezentovať v Krajskom kole OLOV, ktoré sa uskutoční dňa 13. marca 2024 v Zamarovciach okres Trenčín. Držte nám palce :)

    Každý účastník OLOV získal Certifikát s výsledkami úrovne svojich schopností a ohodnotením svojej športovej všestrannosti v 6 disciplínach. Podľa výkonov boli zaradení do troch úrovní výkonnosti označených farebne takto:

    - zelená - dobrá výkonnosť, nadpriemer

    - žltá - priemerná výkonnosť

    - červená - slabšia výkonnosť, podpriemerná

     

    Disciplíny OLOV:

    1. Výdrž v zhybe nadhmatom /hrazda/

    2. Skok do diaľky znožmo z miesta

    3. Rýchlostný člnkový beh 10x5m

    4. Ľah - sed 30s

    5. Vytrvalostný člnkový beh - opakované 20m úseky daným tempom

    6. Hod medicinbalom vpred /2kg/

    Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR chce projektom za pomoci učiteľov telesnej výchovy podporovať všestranný pohybový rozvoj žiakov. Cieľom OLOV je zároveň aktivácia detí k pravidelnému športovaniu, motivácia rozvíjať všetky pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie, identifikácia talentovaných žiakov smerom k ich prípadnej ďalšej športovej výkonnostnej úrovni vo vybranom športe a tiež podpora súťaživosti.

    Aj žiaci III. A sa zapojili do projektu testovania vo svojej kategórii, no vyhodnotenie a certifikáty nám ešte neprišli. 

    Mgr. Klaudia Dedíková

    Výsledky našej školy: 

  • Karneval

    Nedávno sa začal nový kalendárny rok a už sa končí obdobie veselíc. Začína pôst. Aj my sme sa rozlúčili s hudbou a zábavou. Karneval, ktorý  sme zorganizovali priam žiaril  radosťou, farebnosťou, zábavou. Telocvičňa sa zaplnila deťmi  v maskách  od výmyslu sveta. Aby sa mladšie  deti  zabavili, k tomu  prispeli  starší  žiaci  2.stupňa pod vedením pani riaditeľky, pani  učiteliek a pánov učiteľov. Pripravili rôzne hry pre jednotlivcov i skupiny   a zostavili  zoznam veselých  pesničiek  k tancu. Predcvičovali  rôzne tanečné  kroky  a  deti  sa k nim pripojili.  Pani kuchárky sa postarali, aby nikto  netrpel smädom – navarili  chutný  čaj. Bez aktuálnej výzdoby by karneval  nemal   správnu  atmosféru. Tú zabezpečili  pani  učiteľky 1.stupňa. Porota, ktorá  hodnotila masky a vyberala tie naj... , mala  veru  ťažkú úlohu. Veľmi ocenila vlastné  výtvory -  pri  ich realizácii  sa zabavila určite aj celá  rodina. Aby nebola  ani jedna maska  smutná, že nezískala cenu, všetky boli odmenené sladkosťou. Ale hlavnou  cenou boli  rozžiarené očká detí, smiech  a radosť z pohybu a tanca. Za prípravu a  úspešný  priebeh patrí všetkým naše poďakovanie. 

    13.2.2024

    Mgr. Jurigová

  • Zážitkovo

    Naši prváci a druháci sa dňa 7. 2. 2024 zúčastnili hudobno – dramatického workshopu pre deti. Spolu s majstrom NETOPIEROM Petrom Adamovom sa hrali, spievali, spoznávali nové hudobné nástroje, prenikli do tajov dirigovania a tanca. Nechýbali ani skvelé herecké výkony pri dramatizácii detských piesní. Častý potlesk a stály úsmev na tvári našich najmenších, nás dospelákov presvedčil, že predstavenie sa im veľmi páčilo.

    Mgr. Andrea Sýkorová

  • Vážení rodičia, milí žiaci,

    ubehol rok a my znovu ponúkame žiakom možnosť zapojiť sa do  najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže KLOKAN. V našej škole má táto súťaž dlhoročnú a každoročnú tradíciu a teší sa veľkému záujmu detí.

    Na Slovensku prebehne v tomto školskom roku už 26. ročník súťaže (celosvetovo to bude 31. ročník). Súťaž vznikla vo Francúzsku. Tvorcovia jej dali názov po austrálskom národnom zvieratku. Inšpirovali sa podobnou súťažou, ktorá vznikla v Austrálii. Oficiálnym usporiadateľom súťaže je Asociácia KSF – Kangourou sans frontiéres (Klokan bez hraníc). Združuje takmer 100 krajín z Európy, Ázie, Ameriky a Afriky. Matematický klokan sa stal najväčšou matematickou súťažou  na svete.   Každoročne  sa na nej zúčastňujú milióny žiakov a sú medzi nimi pravidelne aj žiaci našej školy v značnom počte.

    Žiaci vďaka zaujímavým a graficky pútavo stvárneným  úlohám súťaž obľubujú a teší nás, že rodičia podporujú súťaživosť svojich detí. Ide o platenú súťaž, výška štartovného je v tomto školskom roku 5 eur. Treba však povedať, že každý žiak získa po vyhodnotení súťaže podľa svojej úspešnosti patričný diplom, malú pozornosť, prípadne aj väčšiu cenu (napr. tričko, zábavné hry, knihy, mobil...).

    Súťažiť sa v tomto školskom roku bude 26. marca 2024 papierovou formou v škole

    Súťažiť môžu žiaci 1.-9. ročníka.

    Do súťaže sa možno prihlásiť do 12. februára 2024 (vrátane zaplatenia štartovného poplatku vo výške 5 eur) u triednych pani učiteliek (I. stupeň), u vyučujúcich matematiky (II. stupeň), alebo priamo u koordinátorky súťaže. Prihlášku treba spracovať, poplatok za školu uhradiť, preto si nechávame časovú rezervu (na plagáte je termín 16.2.2024).

    Prihlásením a zaplatením poplatku rodič vyjadruje súhlas s účasťou svojho dieťaťa v súťaži. Z dôvodu prehľadnosti prihlásime deti do súťaže hromadne (žiaci 2. stupňa by sa totiž mohli prihlásiť aj individuálne).

    Školským koordinátorom súťaže je Mgr. Adriana Búliková.
    Rada odpoviem na vaše prípadné otázky týkajúce sa súťaže prostredníctvom správy cez Edupage. Ďakujem za spoluprácu a verím, že naša škola neporuší tradíciu a do súťaže sa naše deti aj v tomto školskom roku úspešne zapoja.

    Podrobné informácie o súťaži nájdete na stránke súťaže www.matematickyklokan.sk.

  • Dôležitý oznam - Rodičovské združenie

    Z dôvodu zvýšeniej chorobnosti sa RZ presúva na 5.2.2024. 

  • KONZULTAČNÉ RZ

    Milí rodičia.

    Oznamujeme Vám, že dňa 29.januára  2024 (pondelok) od 14,00 do 16,00 hod. sa uskutoční konzultačné RZ.

    Vaša účasť je dôležitá.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Spojená škola, Moravské Lieskové 252
    Mor. Lieskové č. 252, 916 42 Moravské Lieskové
  • +421 32 7792 111 (tiež Fax)
    mobil: +421 918 438 473
    riaditeľka školy - 0915 896 179

Fotogaléria